::::........My TRUE Love just for ALLAH...RASULULLAH S.A.W...and specially just for MAK & AYAH........::::

" Lebih baik terlanggar tiang menundukkan PANDANGAN daripada terlanggar agama menurut panahan syaitan... "
:: ... sayaxtaunamablogsaya.blogspot.com ... Saya orang Penang dari Kedah ... perkongsian ilmu dan kisah kehidupan ... ::

Sunday, 20 March 2011

Bad Day Happen..... =="

assalamualaikum sahabat2ku semua......masa dok tgh on9 fb td, ada la sorg awek yg sejuk mata memandang tu tanya aku..."x update blog ke?",dia bertanya......hmmmm.....aku sbnrnya xda idea nie nk wat.......nk tulis apa pun xtau....pastu tetiba aku teringat something yg berlaku dlm family akuh.....jd aku ingat nk kongsi la dgn kamu semua ttg apa yg dah terjadi nie....bg aku hari yg berlaku peristiwa tu adalah hari paling buruk@bad day happen kat famili aku.....seriously....xpenah lg benda cm nie berlaku, bkn xpenah tp dah lama dah x jd tp yg ni pling teruk arrrr......mesti ampa tertanya2 apa yg dah berlaku kan......hmmmm.....

sbnrnya mcm nie....mengisahkan ttg anak sedara aku nie,nama dia faiz.....dia ni anak kpd kak aku yg sulung...dia jgak merupakan cucu sulung mak aku yg paling disayangilah kan.....pada pukul 12 tgh hari, hari ahad, 18 mac......faiz nk minum ayaq teh tp dah hbs....aku pun habaq la kat dia, p la minum ayaq masak dulu...dia xmo....dia nk ayaq teh jgak dia kata......aku pun xpa la.....aku x kisah sgt kat bdk nie....haha.....pastu kak aku yg baik hati ni mmg baik la.....dia tlg la masak ayaq, nk wat ayaq teh kat faiz.....ksian kat faiz ni la aku tgk....ulang alik dr depan umah pi dapuq 2,3 kali gak arr nk ayq teh...x siap2 lg.....akhirnya wktu yg ditunggu2 telah tiba......kak aku pgl...."faiz!!!!!!!!! mai minum ayaq teh nie....dah siap!!" faiz pun lari la pi dapuq nk minum ayaq teh tersebut......

setelah ayaq dituang dlm cawan rasanya sbb time tu aku xda kat dapuq, aku dok pening kpala baru nk start study linear algebra...huhu.....mak ayah aku time ni pi dapuq nk minum ayaq teh bersama cucu kesayangan merekalah........kat dapuq tu ada sorg lg cucu, anak kpd kak aku yg sorg lg tu dok atas kerusi gak.....besa la bdk2..dia tertolak jag ayaq teh tu kot rasanya...pastu tetiba aku dgr suara kak aku kata"eh...lek lok" klu x silap aku arr.....pastu aku dgr suara mak aku mcm menjerit sket(klu aku x silap dgr arr....) pastu aku terdengar bunyi ayaq tumpah......mmg terngiang2 lagi la bunyi ayaq tu kat tlinga aku......aku mmg x sedap hati dah aku rasa......aku pun  bgn dan aku terdengar suara faiz menjerit "aaaaaarrrrrrrrrrrhhhhhhh!!!! panaaassssss!!!!!!!!!!!!!!!!!!!" aku mmg x pikiaq pnjg dah...aku terus lari p dapuq dgn kain pelekat ja aku pakai time tuh dan aku nmpk ayaq teh yg baru siap td habih tumpah atas faiz!!! aku x pikiaq pnjg apa dah terus aku dukung faiz nk bwk p blik ayaq......nk lari p blik ayaq tu plak aku terjatuh time dukung faiz.....jatuh kot blkg la.....atas lantai...kpala aku pun terhantuk....rasa smpi hari nie....klu ikutkan, mmg x leh nk bgn dah la.....sakit sgt oooo jatuh kot blkg.....tp aku x pikiaq diri aku dah....aku pikiaq faiz ja......aku dok tgh peluk dia, aku usaha bgun jgak......terus aku bwk dia masuk blik ayaq rumah....aku letak dia dlm kolah.....blik ayaq umah aku ada kolah......mmg time tu dia menjerit kesakitan yg amat la......time faiz dok dlm kolah tu....aku peluk dia lg, aku usap2 dia......aku pujuk dia jgn tereyak(nangis).........time tu aku mmg mcm dah nk tereyak sama.....

tp yg bagusnya....faiz sempat lg sebut..."ya ALLAH....ya ALLAH...." byk kali........pastu dia bgtau....dlm keadaan sebak.."mcm na nie......faiz nk pi skolah....faiz nk blaja...lepas ni dah x leh p skolah.." pastu dia tereyak blik.....mmg aku x sgka la......dlm keadaan sakit mcm tu pun dia leh pikiaq lg pasal skolah...mmg aku kagum aarr dgn faiz......aku usap2 lagi faiz nk bg dia tenang....aku nmpk bnda putih2 terapung dlm kolah tu....tgk2 kulit dia dh terkeluaq....mmg aku terkejut arr.....aku tgk tgn dia hbs......mengelupas habih.....aku time tu mmg risau gila....x sgka bnda cm nie jd kat anak sdara aku....time tu pun aku hbs basah.......ayah aku mai suh aku p tukaq baju nk bwk faiz pi hospital, bla aku kluaq dari blik ayaq..aku nmpk mak aku nangis mcm org x bermaya.....cuba ampa bayangkan....mak ampa tereyak mcm tu......tereyak dlm keadaan x bermaya.....mst mcm2 mak pikiaq sbb faiz tu cucu sulung kesayangan mak aku......bla aku dah tukaq baju, smua jiran aku(sepupu2 ja jiran aku ni) mai umah....tenangkan mak aku....mak aku lak dah terduduk kat tepi tangga x kata apa2.....cuma teresak2 x bermaya....mmg aku nk tereyak time tu tgk mak aku.......dgn faiz mcm ni.......lepas tu ayah aku, abg sedara aku, paksu aku bwk faiz pi hospital......aku xpi skali sbb keta full.......mmg aku sedih arr......sbb bnda jd sekelip mata ja......aku msuk umah...aku tgk mak aku teresak2 msuk blik......mak aku cuba utk tenangkan diri....mak aku pi lipat baju....time ni suma famili aku yg ada dlm umah suma diam.......diam seribu bahasa.........

aku terpikiaq blik....nsib baik la aku blik....klu x blik cm na kan....dgn ayah aku x berapa nk sihat...klu la ayah aku yg dukung faiz....pastu terjatuh mcm aku....nauzubillahiminzalik......mak aku plak baru ja lepas sihat...tetiba jd mcm ni plak kat cucu......mmg....hhmmmmm....ntah la....aku xtau la........aku harap keadaan famili aku skang nie dah ok la........aku xda skali nie kat umah...mmg aku risau sgt.....aku risau klu jd apa2 lg bnda x elok kat famili aku........aku risau sgt2 teramat sgt.......aku berdoa smoga keadaan keluarga aku sntiasa dlm keadaan selamat n sejahtera...smoga faiz cepat sembuh........smoga doa aku dan doa kita smua akan dimakbulkan.....amin...............

p/s: kpd sahabat2ku yg bertanya.....inilah kisah bad day yg berlaku kat aku n famili aku.........

:- kat sini aku nk sediakan 1 video sorg bdk kecik yg comei nie.......harap bdk comei ni dpt kembalikan kgembiraan dlm diri kita smua..........dan jgak 1 video matluthfi90 ttg kecantikan.....ya la......kcntikan yg ada kat kita ni xkan kekal selamanya......biaq la apa pun terjadi, ayaq panas tertumpah ka....jgn lah ubah diri kita smpai org len x knl kita k..........

video

    :comei kan bdk nie.....bayangkan klu budak nie yg terkena ayaq panas tu....huhu....jgnlah...


: ni plak matluthfi90 yg merapu....kita x semestinya cntik luaran...yg pentingnya cntik dalaman dan juga sedap mata memandang....hehe

kat sini jgak aku ada sediakan tips yg aku copy dr tenet utk ampa suma la.....kot la lepas nie bnda ni terjadi kat ampa...bkn doa tp sbg persediaan ok....


POSTED BY: HOLLOWGRAM ON DECEMBER, 14 2010
Intro Merapu:
Post ni dapat ilham selepas tengok nephew aku terkena seterika panas. Kenapa tajuk ni tindakan selepas terkena air panas? apa kaitan ngan seterika panas? Ntah. apa yang pasti kedua-dua ni boleh sebabkan kesan melecur. = P
Okeh, berbalik kepada topik.
Apa yang korang nak buat jika terkena air panas? Setiap tindakan yang diambil menentukan sama ada kesan melecur tersebut menjadi semakin parah atau semakin reda. Saya pasti ramai lagi yang belum tahu apa yang perlu dilakukan sekiranya anak anda atau anda sendiri terkena air panas.(lebih-lebih lagi yang sedang mendidih…nauzubillah)
Merujuk kepada panduan St John Ambulance dan piawaian First Aid Australia, perkara utama yang korang perlu lakukan sekiranya terkena air panas ialah elakkan daripada menggunakan ais atau air sejuk bersama ais kerana ia boleh merosakkan lagi kulit yang sudah melecur.
Langkah yang dicadangkan bagi mengurangkan kesan melecur dan meredakan kepanasan ialah:
1. Segera alirkan air sejuk daripada paip air ke tempat yang melecur sehingga suhu kepanasan reda (kembali kepada biasa). Sekiranya, hampir keseluruhan badan melecur, mandi di pacuran air paip adalah pilihan bijak.
Aku tambah: Mandi tu sekadar meredakan kepanasan tersebut, jangan lebih-lebih pula. Korang tak jumpa paip air, terjun dalam kolam pun boleh. Janji air itu sejuk dan bersih. Elakkan kolam ikan sebab dalam tu banyak kuman berbahaya.
2. Selepas kesan kepanasan berjaya disejukkan, balut atau tutup kawasan yang melecur dengan benda tidak melekat seperti aluminium foil, balutan plastik atau kain bersih yang lembab. Tujuan balutan dilakukan ialah nak elak jangkitan kuman kerana kulit yang melecur mudah mendapat jangkitan kuman. Hah… satu lagi. Biasanya kesan melecur akan menyebabkan ‘blisters’. Jangan pandai-pandai picit atau pecahkan ‘blisters’ tersebut.
Aku tambah: Kalau korang degil juga nak picit ‘blisters’ tu, pandai-pandai la tanggung risiko. Aku dah bagi warning.
3. Bergantung kepada tahap melecur tersebut, segera dapatkan rawatan daripada doktorbertauliah.
Harap lepas baca tips ni, korang dah tahu dan faham apa yang perlu dilakukan sekiranya terkena air panas. Apa-apa pun, rujuk doktor yang bertauliah bagi tindakan susulan dan rawatan. Kalau dah teruk sangat, baik jumpa doktor terus ye. Jangan pandai-pandai bagi rawatan sendiri.

Sumber Prosedur:

St John Ambulance Australia (2004) Australian First Aid Manual

6 comments:

  1. weyh..cdeyh kot...ap2pon...smoga family ag dlm keadaan sihat sll...n ak doakn faiz cept sembuh...
    p/s::naim-ag pon sma jga kesihtn n kselmatan..huhu...jgn pkir org ja..org pon risau gak tentg ag.....especially ur prents..k...(senyum sokmo)...

    ReplyDelete
  2. ayu: hahaha....aku dh kuat skang haha
    cyda: kat aku x ksian ka...huhu

    ReplyDelete
  3. tak kesian pon. naim kan kuat. hhu

    ReplyDelete
  4. Nanti ar..KFC sampai...huhu...^^

    ReplyDelete
  5. cyda: eh..mmg kuat pun tp kena kesian gak haha
    says: bla thun xtau la.....

    ReplyDelete

...Follow me if you get something new from this blog...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...