::::........My TRUE Love just for ALLAH...RASULULLAH S.A.W...and specially just for MAK & AYAH........::::

" Lebih baik terlanggar tiang menundukkan PANDANGAN daripada terlanggar agama menurut panahan syaitan... "
:: ... sayaxtaunamablogsaya.blogspot.com ... Saya orang Penang dari Kedah ... perkongsian ilmu dan kisah kehidupan ... ::

Sunday, 27 March 2011

Bertudung Tidak Semestinya Menutup Aurat: Bertudung Tidak Semestinya Menutup Aurat (HOT !)

Bertudung Tidak Semestinya Menutup Aurat: Bertudung Tidak Semestinya Menutup Aurat (HOT !): "1. Baca ini dan fahami ini dahulu. Sabda Rasulullah s.a.w. : 'akan datang ummatku di akhir zaman terdiri dari kaum wanita yang mana merek..."

Sunday, 20 March 2011

Bad Day Happen..... =="

assalamualaikum sahabat2ku semua......masa dok tgh on9 fb td, ada la sorg awek yg sejuk mata memandang tu tanya aku..."x update blog ke?",dia bertanya......hmmmm.....aku sbnrnya xda idea nie nk wat.......nk tulis apa pun xtau....pastu tetiba aku teringat something yg berlaku dlm family akuh.....jd aku ingat nk kongsi la dgn kamu semua ttg apa yg dah terjadi nie....bg aku hari yg berlaku peristiwa tu adalah hari paling buruk@bad day happen kat famili aku.....seriously....xpenah lg benda cm nie berlaku, bkn xpenah tp dah lama dah x jd tp yg ni pling teruk arrrr......mesti ampa tertanya2 apa yg dah berlaku kan......hmmmm.....

sbnrnya mcm nie....mengisahkan ttg anak sedara aku nie,nama dia faiz.....dia ni anak kpd kak aku yg sulung...dia jgak merupakan cucu sulung mak aku yg paling disayangilah kan.....pada pukul 12 tgh hari, hari ahad, 18 mac......faiz nk minum ayaq teh tp dah hbs....aku pun habaq la kat dia, p la minum ayaq masak dulu...dia xmo....dia nk ayaq teh jgak dia kata......aku pun xpa la.....aku x kisah sgt kat bdk nie....haha.....pastu kak aku yg baik hati ni mmg baik la.....dia tlg la masak ayaq, nk wat ayaq teh kat faiz.....ksian kat faiz ni la aku tgk....ulang alik dr depan umah pi dapuq 2,3 kali gak arr nk ayq teh...x siap2 lg.....akhirnya wktu yg ditunggu2 telah tiba......kak aku pgl...."faiz!!!!!!!!! mai minum ayaq teh nie....dah siap!!" faiz pun lari la pi dapuq nk minum ayaq teh tersebut......

setelah ayaq dituang dlm cawan rasanya sbb time tu aku xda kat dapuq, aku dok pening kpala baru nk start study linear algebra...huhu.....mak ayah aku time ni pi dapuq nk minum ayaq teh bersama cucu kesayangan merekalah........kat dapuq tu ada sorg lg cucu, anak kpd kak aku yg sorg lg tu dok atas kerusi gak.....besa la bdk2..dia tertolak jag ayaq teh tu kot rasanya...pastu tetiba aku dgr suara kak aku kata"eh...lek lok" klu x silap aku arr.....pastu aku dgr suara mak aku mcm menjerit sket(klu aku x silap dgr arr....) pastu aku terdengar bunyi ayaq tumpah......mmg terngiang2 lagi la bunyi ayaq tu kat tlinga aku......aku mmg x sedap hati dah aku rasa......aku pun  bgn dan aku terdengar suara faiz menjerit "aaaaaarrrrrrrrrrrhhhhhhh!!!! panaaassssss!!!!!!!!!!!!!!!!!!!" aku mmg x pikiaq pnjg dah...aku terus lari p dapuq dgn kain pelekat ja aku pakai time tuh dan aku nmpk ayaq teh yg baru siap td habih tumpah atas faiz!!! aku x pikiaq pnjg apa dah terus aku dukung faiz nk bwk p blik ayaq......nk lari p blik ayaq tu plak aku terjatuh time dukung faiz.....jatuh kot blkg la.....atas lantai...kpala aku pun terhantuk....rasa smpi hari nie....klu ikutkan, mmg x leh nk bgn dah la.....sakit sgt oooo jatuh kot blkg.....tp aku x pikiaq diri aku dah....aku pikiaq faiz ja......aku dok tgh peluk dia, aku usaha bgun jgak......terus aku bwk dia masuk blik ayaq rumah....aku letak dia dlm kolah.....blik ayaq umah aku ada kolah......mmg time tu dia menjerit kesakitan yg amat la......time faiz dok dlm kolah tu....aku peluk dia lg, aku usap2 dia......aku pujuk dia jgn tereyak(nangis).........time tu aku mmg mcm dah nk tereyak sama.....

tp yg bagusnya....faiz sempat lg sebut..."ya ALLAH....ya ALLAH...." byk kali........pastu dia bgtau....dlm keadaan sebak.."mcm na nie......faiz nk pi skolah....faiz nk blaja...lepas ni dah x leh p skolah.." pastu dia tereyak blik.....mmg aku x sgka la......dlm keadaan sakit mcm tu pun dia leh pikiaq lg pasal skolah...mmg aku kagum aarr dgn faiz......aku usap2 lagi faiz nk bg dia tenang....aku nmpk bnda putih2 terapung dlm kolah tu....tgk2 kulit dia dh terkeluaq....mmg aku terkejut arr.....aku tgk tgn dia hbs......mengelupas habih.....aku time tu mmg risau gila....x sgka bnda cm nie jd kat anak sdara aku....time tu pun aku hbs basah.......ayah aku mai suh aku p tukaq baju nk bwk faiz pi hospital, bla aku kluaq dari blik ayaq..aku nmpk mak aku nangis mcm org x bermaya.....cuba ampa bayangkan....mak ampa tereyak mcm tu......tereyak dlm keadaan x bermaya.....mst mcm2 mak pikiaq sbb faiz tu cucu sulung kesayangan mak aku......bla aku dah tukaq baju, smua jiran aku(sepupu2 ja jiran aku ni) mai umah....tenangkan mak aku....mak aku lak dah terduduk kat tepi tangga x kata apa2.....cuma teresak2 x bermaya....mmg aku nk tereyak time tu tgk mak aku.......dgn faiz mcm ni.......lepas tu ayah aku, abg sedara aku, paksu aku bwk faiz pi hospital......aku xpi skali sbb keta full.......mmg aku sedih arr......sbb bnda jd sekelip mata ja......aku msuk umah...aku tgk mak aku teresak2 msuk blik......mak aku cuba utk tenangkan diri....mak aku pi lipat baju....time ni suma famili aku yg ada dlm umah suma diam.......diam seribu bahasa.........

aku terpikiaq blik....nsib baik la aku blik....klu x blik cm na kan....dgn ayah aku x berapa nk sihat...klu la ayah aku yg dukung faiz....pastu terjatuh mcm aku....nauzubillahiminzalik......mak aku plak baru ja lepas sihat...tetiba jd mcm ni plak kat cucu......mmg....hhmmmmm....ntah la....aku xtau la........aku harap keadaan famili aku skang nie dah ok la........aku xda skali nie kat umah...mmg aku risau sgt.....aku risau klu jd apa2 lg bnda x elok kat famili aku........aku risau sgt2 teramat sgt.......aku berdoa smoga keadaan keluarga aku sntiasa dlm keadaan selamat n sejahtera...smoga faiz cepat sembuh........smoga doa aku dan doa kita smua akan dimakbulkan.....amin...............

p/s: kpd sahabat2ku yg bertanya.....inilah kisah bad day yg berlaku kat aku n famili aku.........

:- kat sini aku nk sediakan 1 video sorg bdk kecik yg comei nie.......harap bdk comei ni dpt kembalikan kgembiraan dlm diri kita smua..........dan jgak 1 video matluthfi90 ttg kecantikan.....ya la......kcntikan yg ada kat kita ni xkan kekal selamanya......biaq la apa pun terjadi, ayaq panas tertumpah ka....jgn lah ubah diri kita smpai org len x knl kita k..........

video

    :comei kan bdk nie.....bayangkan klu budak nie yg terkena ayaq panas tu....huhu....jgnlah...


: ni plak matluthfi90 yg merapu....kita x semestinya cntik luaran...yg pentingnya cntik dalaman dan juga sedap mata memandang....hehe

kat sini jgak aku ada sediakan tips yg aku copy dr tenet utk ampa suma la.....kot la lepas nie bnda ni terjadi kat ampa...bkn doa tp sbg persediaan ok....


POSTED BY: HOLLOWGRAM ON DECEMBER, 14 2010
Intro Merapu:
Post ni dapat ilham selepas tengok nephew aku terkena seterika panas. Kenapa tajuk ni tindakan selepas terkena air panas? apa kaitan ngan seterika panas? Ntah. apa yang pasti kedua-dua ni boleh sebabkan kesan melecur. = P
Okeh, berbalik kepada topik.
Apa yang korang nak buat jika terkena air panas? Setiap tindakan yang diambil menentukan sama ada kesan melecur tersebut menjadi semakin parah atau semakin reda. Saya pasti ramai lagi yang belum tahu apa yang perlu dilakukan sekiranya anak anda atau anda sendiri terkena air panas.(lebih-lebih lagi yang sedang mendidih…nauzubillah)
Merujuk kepada panduan St John Ambulance dan piawaian First Aid Australia, perkara utama yang korang perlu lakukan sekiranya terkena air panas ialah elakkan daripada menggunakan ais atau air sejuk bersama ais kerana ia boleh merosakkan lagi kulit yang sudah melecur.
Langkah yang dicadangkan bagi mengurangkan kesan melecur dan meredakan kepanasan ialah:
1. Segera alirkan air sejuk daripada paip air ke tempat yang melecur sehingga suhu kepanasan reda (kembali kepada biasa). Sekiranya, hampir keseluruhan badan melecur, mandi di pacuran air paip adalah pilihan bijak.
Aku tambah: Mandi tu sekadar meredakan kepanasan tersebut, jangan lebih-lebih pula. Korang tak jumpa paip air, terjun dalam kolam pun boleh. Janji air itu sejuk dan bersih. Elakkan kolam ikan sebab dalam tu banyak kuman berbahaya.
2. Selepas kesan kepanasan berjaya disejukkan, balut atau tutup kawasan yang melecur dengan benda tidak melekat seperti aluminium foil, balutan plastik atau kain bersih yang lembab. Tujuan balutan dilakukan ialah nak elak jangkitan kuman kerana kulit yang melecur mudah mendapat jangkitan kuman. Hah… satu lagi. Biasanya kesan melecur akan menyebabkan ‘blisters’. Jangan pandai-pandai picit atau pecahkan ‘blisters’ tersebut.
Aku tambah: Kalau korang degil juga nak picit ‘blisters’ tu, pandai-pandai la tanggung risiko. Aku dah bagi warning.
3. Bergantung kepada tahap melecur tersebut, segera dapatkan rawatan daripada doktorbertauliah.
Harap lepas baca tips ni, korang dah tahu dan faham apa yang perlu dilakukan sekiranya terkena air panas. Apa-apa pun, rujuk doktor yang bertauliah bagi tindakan susulan dan rawatan. Kalau dah teruk sangat, baik jumpa doktor terus ye. Jangan pandai-pandai bagi rawatan sendiri.

Sumber Prosedur:

St John Ambulance Australia (2004) Australian First Aid Manual

Thursday, 10 March 2011

Will make you cry.....Will make you smile........ ^_^

assalamualaikum semua sahabat2 ku............huhu....penat nie.....baru lepas koko......bkn buah koko tp kokurikulum.......ingatkan bla dah msuk universiti xda koko tp ada gak...........cedihnyeeewwww.....hehe......xpa2....smpai sem 3 ja pun........a'ah....tgh penat nie aku rest la sat kan nk amik angin....(bukan buang angin k).....smbil2 tu aku online la sama......tetiba aku teringat 1 video nie yg aku tgk smlm....so aku rasa nk share la dgn ampa smua pcl video nie.....bg aku video nie best lah...............dia punya cita msuk dgn lagu........video dia ni tnjuk sorg pmpuan nie ganaz gila(tp cun haha).......lagu dia pun gila best.......english campuq hindustan...ala2 bollywood sket la.....bkn lagu rancak tau tp lagu mcm jiwang layan2 sket...love2 sket lagu nie....tp stylo arrhh....mmg bertepatan dgn tajuk post aku nie "will make you cry....will make you smile....." tp nie bkn tjuk lagu dia tau.....tjuk dia "Tune Mere Jana(Emptiness)" kot rasanya..........kat sini ada la lirik dia skali aku bg....mmg layan gila arr lagu nie.......best!! sj2 dok online moh kite melayan video ni kejap ye...ye.......moh le kite.......tersenyum.........^_^


: : klu nk search kat youtube tekan nie.....tp video lain arr...ada lirik skali....... ^_^
      http://www.youtube.com/watch?v=fLgTcI2ZGUw


video


lyrics of 'emptiness' (tune mere jana kabhi nahi jana ishq mera dard mera) ..

Ho love of mine..

with a song and a whine..

You're harsh and divine..

like truths and a lie..

but the tale end is not here..

I've nothing to fear..

for my love is yell of giving and hold on...

in the bright emptiness..

in a room full of it..

is the cruel mistress ho ho o...

I feel the sunrise..

that nest all hollowness..

for i have the way to go.. not come...

And i feel so lonely yea..

There's a better place from this emptiness..

And i'm so lonely yea..

There's a better please from this emptiness.. yei yei yei ya....

Aa.. aa.. aa.....

Tune mere jaana..

Kabhi nahi jana..

Ishq mera dard mera.. haaye...

Tune mere jaana..

Kabhi nahi jana..

Ishq mera dard mera ...

Aashiq teraaa..

Bheed mein khoya rehta hai..

Jaane jahaan a..

Puchho toh itna kehta hai..

And i feel so lonely yea..

There's a better place from this emptiness..

And i'm so lonely yea..

There's a better please from this emptiness.. yei yei yei ya....



. .: :slmt melayan lagu nie la noh........: : . .


                                                   
                                                                                          . . : : special from me just for you... : : . .

Sunday, 6 March 2011

berkubang ang tajuk ku ini.......^_^

assalamualaikum sahabat2 ku.....hmm....hari ni msuk la hari ke-3 rasanya blog aku ni...hahaha....sbnrnya aku xtau nk tulis apa nie....besa la....xda idea....tp aku mencuba menulis juga kerna hari nie aku telah melakukan sesuatu yg best!!

1st: aku wat latihan calculus....baru start tulis no ja aku dah stuck....xleh wat la mksdnya...haha...mmg best arr...padahai baru belajaq td ja pun......sng ja rasanya....tu la......mgkin ilmu tu x msuk kepala btul2 kot...huhu.....

2nd: perkara ke2 terbest nie  sbnrnya berlaku sblum perkara pertama di atas ini berlaku....haha.....saja letak no. 2...hehe.....nama dia berkubang....

okeh...fokus utama yg aku nk ceciter kat ampa ialah tentang perkara ke2 nie la.....ahaaa.......cita dia cm nie....td aku ada la pi latihan kat tgh padang uitm nie....tgh hujan nie ada latihan...huhu....iyolah.....kita sbg ahli kena lah bg komitmen x kira ujan ka x......so aku pun pigi la......smpai di sana aku lihat padang mcm kolam......kolam yg x ckup ayaq...(air) haha...almaklumla.....nama pun pdg kan.....hujan plak masih turun, nk kata renyai tu xla.....nk kata lebat pun x....sedang2 ja org kata.....hmmmm...yg bestnya kami suma kena pi wat latihan kat tgh pdg time ujan turun menurun nie.....huhu...aku ni dah la jenis x tahan sejuk tp nk wat cm na...ikut ja la........latihan hari ni kami bljr bnda baru....mmg best la.....interesting drpd yg dulu.....klu dulu kami juz blaja terima....tapi kali ni kami blajar memotong! haha....motong la sgt.....bkn motong getah eh...jgn slh fhm sudaa....bnda yg kami blaja ni nm dia "potong".......yg bestnya ttg "potong" nie....ada jatuh2.....so.....byk kali jgak la terjatuh atas pdg yg bagaikan kolam x ckup ayaq tu...huhu...kotoq habis baju kami......ha la....besa la...berkubang di tgh pdg la kami jwbnya......best jgak.......dah besaq2 mcm ni pun mandi ujan lg.....berkubang plak tgh2 pdg tuh...skang nie aku tgh melayan pening yg berlaku di kepalaku akibat berkubang td...haha.......
lgpun lama xwat bnda2 cm ni.....last mandi ujan n berkubang nie time bebudak dulu la.......masa budak2 dulu mana nk pikiaq apa dah...kira nk wat ja....la nie nk cita habaq mai kat ampa, mmg best lah td.......klu ada gmb leh la tnjuk kat ampa keadaan kami ms td...tp xda....nk wat cm na.....huhu.....hmmmm itu sajalah....xda modal nk cita...hahaha......
nanti mgkin bila modal idea aku byk......leh aku cita n tnjuk bnda2 interesting sket......sori arr klu x best cita aku nie......pot pet ja byk......aku xtau nk wat apa lg huhu.....

apa2 pun moral of da story: silalah beri komitmen yg tinggi terhadap apa pun bidang yg anda ceburi utk mencapai kejayaan yg cemerlang....okeh......

last but not list, td ms buka fb, aku ternmpk video nie.....sorg awek bernama imratul najwa...sapa dia aku xtau....so, saja2 nie aku nk kgsi la dgn ampa suma......dgrla suara dia....sedap gila......lagu omputih lak...mmg manambat jiwa lah.......haha...so meh kita layan sama2...bg hlg pening dikepala skali....aku bg link fb dia skali k....adios~

video

Friday, 4 March 2011

tepat jam 2255:25saat.....4/3/2011....keajaiban berlaku dlm hidup ini....

cerita dia mcm nie.......aku tgh syok2 online ni kan......secara tetiba ja aku terbuat blog ini.....hahahaha.....akhirnya aku ada blog sendiri....yeaaa...!!!
aku bukan apa......aku saja ja......ntahla....nk tulis apa pun xtau....aku harap ampa semua faham la ayat2 yg aku tulis ni walaupun"shot form".....nk tulis pnjg2 mcm "skema" plak...haha...x la.....x larat nk tulis full bai......1st skali aku nk sebut pasai INIANWARHADI & MATLUTHFI90......hari ni 1st time aku tgk video depa nie....gila style la aku rasa.....dua2 org tu blaja kat obasi!!(oversea)...mmg aku minat arr anwar hadi tu sbb dia pndai speaking....bla ckp bm, dia kecek utagha pekat punya....matlutfi plak ckp bm ja memanjang....tp yg pentingnya utagha la......mmg style la depa dua nie......hahahahha....(seronok tetiba...)


ehm.........apa lagi ehh.......huhu...hahaha.....tu ja kot.....ala...lagipun aku bkn ada followers lg pung....tlis pnjg punya pnjg bkn ada sapa baca pung...aku sorg ja la yg baca jawabnya...huhu...(wat2 sedih)......seronok noh klu x jd artis tp ada peminat mcm anwaq hadi n matluthfi tu.....skali lg aku nk puji, depa dua mmg style gila arr......!!


aku suka!! aku suka!!! aku suka!!


depa pandai edit video, aku lak pandai edit gambo...haha(pomot diri nieh)....aku harap , x la harap sgt....tapi berharap la jgak ada org yg ikut blog aku nie.....tp ntahla....susah rasanya....anwaq hadi kata, mula kita kena sabaq la dulu....lama2 jd byk la....(ntah btul ntah x nie....klu salah sori...hehe)....bg yg kenal sapa anwar hadi n matluthfi90 ni bagus lah....tp bg yg x kenal juz search kat youtube "inianwarhadi" & " "matluthfi90"...aku nk wat link2 nie x reti lg la......bdk baru nk blaja la katakn.......hhuhuhu.........


ehhmmm.....ehhmmmm.......selamat maju jayalah utk semua k......xtau da nk tulis apa nie...pnjg2 sgt pun bkn org nk baca....huhu......k lah jom study dulu......adios~~

...Follow me if you get something new from this blog...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...